Post

Wat kost een hond, en om een hond te onderhouden?

In dit artikel ga ik vooral dieper in om de onderhoudskosten van een hond. Een hond kopen is leuk, maar denk ook goed naar over de onderhoudskosten van je hond.

Een asielhond nemen

Je kan ervoor kiezen om een hond uit het asiel te halen. Honden uit het asiel zijn vaak al wat ouder en kosten vaak niet zoveel. Ik vind het zelf een prachtig gebaar om een oudere hond een goed leventje te bezorgen op zijn/haar oude dag.

Het blijkt dat steeds meer mensen voor een asielhond kiezen, niet alleen is het een mooi gebaar, maar deze honden zijn vaak al afgericht en zindelijk. Ideaal toch!

Mocht je voor een asiel hond willen kijken, dan raad ik je aan om deze website eens te bekijken: https://ikzoekbaas.dierenbescherming.nl/

Op de website kun je eenvoudig bekijken welke honden er bij jou in de buurt een baasje zoeken.

asielhond zoekt baasje

Een hond overnemen

Verder zijn er ook mensen die aan een hond zijn begonnen, maar er uiteindelijk niet meer voor kunnen zorgen.

Vaak worden deze honden kosteloos aangeboden, zolang de hond een goed huis krijgt.

ik zoek een baasje

Een pup kopen

De meeste mensen kiezen ervoor om een pup te kopen. Niets is leuker dan jouw eigen kleine pup alles leren en het beestje zien opgroeien.

Echter varrieren de prijzen heel erg. Van 0 euro tot meer dan 2.000 euro. Dit heeft er mee te maken dat sommige pups gratis op te halen zijn, de pup een kruising is (geen volbloed) of een pup een echte rashond is.

Een kruising is altijd goedkoper dan een volle rashond.

schattige puppy

Wat zijn de onderhoudskosten van een hond?

Je kan het bij de aanschaf van een hond zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt.

Let wel, goedkoop kan ook duurkoop zijn!

 

Het kan best zijn dat het leuke hondje wat je op marktplaats zag later last blijkt te hebben van gezondheidklachten. Dat betekent dat er dure dierenartskosten bijkomen en veel zorg.

Het spreekt voor zich dat een hond met stamboom meer kost dan een hond zonder stamboom en een kruising goedkoper is dan een rashond ( met of zonder stamboom, alhoewel zonder niet officieel erkend als raszuiver).

Naast de kosten voor de aanschaf zijn er nog wat dingen die je nodig zult hebben

– Bench (voor als je weggaat en ’s avonds. Sommige pups ‘’slopen’’ alles)

– Voer en water bakken

– Halsband en riem

– Voer

– Speeltjes

– Ontworming (4x per jaar)

– Ontvlooing (4x per jaar)

– Vaccinatie’s (1x per jaar)

– Verzekering (optioneel)

Dit alles kan je zo duur maken als je wilt.

Een nieuwe bench halen kost toch al gauw een paar tientjes. Veel mensen doen hun bench weg als de hond ouder wordt. Kijk dus eens op internet rond of je deze 2e hands kunt aanschaffen. Soms heb je al voor 10 euro een hele mooie.

Voer en waterbakken kosten niet al teveel en hetzelfde geld voor speeltjes.

Het is handig om de halsband en riem op de groei te kopen, of in ieder geval te beginnen met een goedkope. Je kan je pup wel met een designer halsband laten lopen, maar dikke kans dat hij hem na een aantal weken al niet meer past. Als de hond een half jaar is kan je het beste dan een wat duurdere halen die langer meekan.

Er zijn meerdere manieren om je hond te voeren. Zo heb je honden die op brokken staan, vers vlees of grotendeels met de pot mee-eten. Een zak voer bij de albert heijn kost €5,- en een zak voer bij de dierenspeciaalzaak van royal canine van hetzelfde gewicht kant tot wel €20,- oplopen. Kijk wat voor jouw budget en de gezondheid van je hond het beste werkt. Sommige honden kunnen niet tegen bepaalde voeding en dan is het dus belangrijk om te kijken wat wel bij de hond past.

Het is belangrijk de hond minimaal 4x per jaar te ontwormen en ontvlooien. Voor de hond is dit fijn en ook voor de gezondheid. Vlooien dragen lintwormen bij zich die overdraagbaar zijn op de mens! Dit kosten die je kwijt bent aan ontwormen zijn ongeveer €100,- per jaar.

Elk jaar wordt de hond ook gevaccineerd. Dit is tegen dodelijke ziekte en ziektes die overdraagbaar zijn op de mensen. Afhankelijk van hoe de levensstijl van de hond is (komt hij vaak in kennels, in contact met anderen honden, zwemt hij veel, gaat hij mee naar het buitenland?) zijn er soms aanvullende vaccinatie’s nodig. Zo heb je als je vaak naar het buitenland gaat met de hond eens in de 3 jaar een rabiës vaccinatie nodig. En als de hond naar een kennel gaat, 1x per een vaccinatie tegen kennelhoest.

Dierenartsen vragen verschillende prijzen voor hun vaccinatie’s. Gemiddeld zul je zo €80,- kwijt zijn afhankelijk van de vaccinatie’s.

Denk er vooral goed over naar om je hond te verzekeren.. Afhankelijk van je situatie kan dit interessant zijn.  Een verzekering kost vaak maar  €20 euro per maand, maar vergoed wel veel kosten als de hond naar een dierenarts moet. Zoek goed uit welke verzekering er goed bij je past! Of maak zelf een spaarpot voor de hond i.v.m. onvoorziene kosten.

Natuurlijk gaan we ervanuit dat onze hond gezond zal zijn en nooit problemen, maar de realiteit kan soms toch heel anders zijn. Een voorbeeld wat kan voorkomen: een gescheurde kruisband opereren kost al gauw €2000,-! En dat is nog alleen maar de operatie. Wacht ook niet te lang met een verzekering afsluiten, want een ongeluk zit in een klein hoekje (denk maar aan gebroken poot). Mocht dit gebeuren voordat je dier verzekerd is, is er een grote kans dat een verzekering meer zal vragen of de hond niet zal accepteren.

De meeste mensen laten hun hond castreren als ze er niet mee willen fokken. Dit verkleint de kans op melkkliertumoren en zorgt ook dat de hond niet meer loops wordt. Afhankelijk van waar je dit laat doen kunnen de prijzen verschillen. Zo is een teef laten helpen duurder dan een reu en zijn er 2 methode om de teef te laten helpen (1 is de ‘’normale’’ manier, de andere is per kijkoperatie). Kosten voor de reu liggen rond de €200 a €300 afhankelijk van het gewicht. Bij een teef zal je eerder zitten aan de €400 tot €600 ook afhankelijk van het gewicht.

Delen op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *